Una de les preocupacions que famílies catalanes que viuen arreu del món comparteixen sovint és que fer amb els adolescents, com seguir mantentint l’interès pel català i practicar-lo activament.

Des de Catalanets e.V. fa uns anys que vam introduir les colònies (amb nens, nenes, pares, mares, gossos i àvies) a les afores de Berlín, a la zona de llacs i boscos de Brandenburg on hi ha moltes masies i cases grans per a grups. El cap de setmana 15-17 de setembre van ser les segones del 2023 directament pensades per a nens i nenes adolescents. El resultat: després de cada estada ja esperen la següent. Amb els anys han teixit lligams amb pares i mares de les altres famílies de Catalanets, amb els quals sempre es dirigeixen en català. Amb els anys han teixit també entre ells un lligam d’amistat que va més enllà de conèixer-se, en un origen, de les trobades setmanals per jugar a Catalanets, més tard per anar a l’esplai que vam muntar i, encara més endavant, de conèixer-se de la Catescola. Aquests Catalanets adolescents han passat un cap de setmana junts en què conviuen, juguen, s’ajuden, intercanvien música i aficions. Cert, molt sovint guanya l’alemany, però alhora comparteixen i són conscients que a tots ells els uneix un denominador comú cultural i lingüistic que els fa especials a Berlín, que els dóna un espai comú on comparteixen codis – quelcom molt important en aquesta edat (12-17).

Aquestes colònies de cap de setmana, el sol, el llac, les darreres temperatures d’estiu, encara ho han posat més fàcil. Com a resultat, han creat un grup de WhatsApp per seguir connectats tot l’any: Catalanets next generation.

Share This